Колко добре водиш? Съвети как да водите като професионален танцьор!

От  | 

латино танц

Представете си, че сте в салса клуб за първи път: музиката е силна, пълна със завладяваща енергия и всеки е облечен атрактивно. Влизате и стигате до дансинга. Виждате хората как хората танцуват, изпълняват впечатляващи завъртания, секси движения и как изразяват истинска страст.

Звучи ви познато? На мен ми се случи това и веднага разбрах, че трябва да се науча да танцувам добре.

След като започнах, колкото по-добър ставах, все повече забелязвах, че някои дами не изпитваха удоволствие от танците с мен или директно ми отказваха. Започнах да се питам „защо?”. Та нали и аз правех всички завъртания, вълни, секси движения и разнообразни фигури?

Необходимо ми беше известно време, за да разбера какво наистина прави един кавалер чудесен танцьор.

“Когато танцуваш салса, не караш дамата да се върти, а я водиш, така че тя да се завърти.”

Това наблюдение само по себе си е доста общо, но пък ще ви отвори очите, за да можете да погледнете на танцуването по нов начин. Воденето е ключът да бъдеш добър танцьор. Нека видим как можете да подобрите начина, по който „играете ролята” на водач на дансинга:

ВОДЕНЕ СРЕЩУ КАРАНЕ

Повечето дами са изпитвали усещането кавалерът да ги кара да изпълняват завъртания и комбинации. В края на краищата, като се приберете след салса парти усещате тялото си уморено, а краката си тежки. Момчета, водете така сякаш давате път, а не сякаш я принуждавате да наваксва. Нормално е да сте енергичен и твърд, но не трябва да сте груб. Има граница между двете понятия и повярвайте ми, въобще не е малка. Съществува голяма разлика между каране на дамата да направи движение и водене. Искате да разберете дали водите наистина? Попитайте момичетата, с които танцувате – те ще са щастливи да ви кажат.

БЪДЕТЕ ТОЧНИ

Това ме изумява: кавалерът просто вдига ръката си и незнайно защо очаква дамата да се завърти. Кой инструктор преподава това движение? Всеки сигнал и всяко движение трябва да е точно. Ако искате да преместите стол от точка А до точка Б, трябва да го направите, нали? Следователно водете така, сякаш извършвате завъртането. Но не забравяйте: Водене, а не каране. Бъдете конкретен, така че дамата да може да се завърти и със затворени очи.

ПОСТАВЕТЕ СЕ НА НЕЙНО МЯСТО

Момчета, ако дамата не се чувства комфортно или изпитва трудности да изпълни някои фигури, просто не ги правете. Опитайте комбинации, които не я притесняват и за които се чувства сигурна да изпълни; които отговарят на нейното ниво. Винаги се адаптирайте към дамата. Смешно е да видиш отстрани как кавалерът се опитва да завърти дамата 3-4 пъти, докато тя едва успява да се задържи на краката си. Ако дамата губи баланс, това е видим знак, че трябва да престанете да правите това, което правите.

ПОДОБРЕТЕ НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ВОДИТЕ, ВМЕСТО ДА ОБВИНЯВАТЕ ДАМАТА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЛЕДВА

Променяйки тази си нагласа ще имате възможност да подобрите своето водене. Много често чувам кавалери, които казват: „Не искам да танцувам с тази, тя не може да се води”, вместо да си зададат въпроса „Какво бих могъл да направя, за да подобря своите движения, така че тя да може да ме следва?” В крайна сметка всички искаме да водим перфектно. Ето защо се фокусирайте върху себе си. Мислейки по този начин ще ви помогне да подобрите воденето си и дамите ще се наслаждават на танците с вас.

БЪДЕТЕ БЛИЗО ДО НЕЯ

Нека го кажа по друг начин: бъдете в необходима близост. Танцувайте с дистанция, така че да не изпитвате трудности при воденето или пък да не трябва да я гоните, но все пак не  се навирайте. Препоръчвам дистанция от една стъпка. Така ще имате контрол, а тя ще се чувства сигурно в танца. Освен това не разпъвайте твърде много ръцете си, особено при опън-брейк. Създаденото допълнително разстояние между вас и партньора ви ще ви затрудни да дадете сигнал за следващото движение.

БЪДЕТЕ В УНИСОН С НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕ ДВИЖИ НЕЙНОТО ТЯЛО ПО ВРЕМЕ НА ТАНЦ

Обръщайте внимание как тя се чувства, как се движи, как ви противостои, на каква дистанция се намира, на езика на тялото, дори на прическата. Така ще можете да правите комбинации, който прилягат на моментното състояние, вместо просто да правите комбинации, заради самите комбинации. В крайна сметка танцът трябва да е удоволствие и за двамата.

ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА МУЗИКАТА

Ако не обръщате внимание на музиката, вие просто не танцувате, а правите аеробика, примерно. Помнете, че ние танцуваме по музиката, същото правят и дамите. Това ще ви помогне да координирате по-добре движенията си, а стилът ви ще се подобри видимо!

ПЪРВО СЕ НАУЧЕТЕ ДА ВОДИТЕ ДОБРЕ, СЛЕД ТОВА НАБЛЕГНЕТЕ НА СТАЙЛИНГА

Много от кавалерите се вживяват толкова много на тема шайнове и стайлинг, че забравят да водят дамата или пък просто я объркват. Има моменти, в които стайлингът пречи на дамата да следва. Внимателното и точно подаване на сигнали помага да бъдете в хармония с партньорката ви. Не танцувайте само за себе си!

НЕ СПИРАЙТЕ ДА УЧИТЕ

Учете и други видове танци. Това ще ви помогне да подобрите уменията си. Смятате, че знаете всичко? Значи сте световен шампион и всяка дама се радва да танцува с вас. Ако, обаче, това не е вашият случай, не се притеснявайте! Всички ние се развиваме, като учим нови неща, дори професионалните танцьори. Взимайте частни уроци, работете над техниката си и се запишете на друг вид танци.

И накрая:

НАУЧЕТЕ СЕ ДА СЛЕДВАТЕ

Това е най-доброто, което можете да направите, ако наистина сте запален по танците. Ако в действителност искате да сте изключително добри във воденето то трябва да се научите и да следвате. Така ще разберете и другата гледна точка и ще имате преимуществото да сте наясно какво се случва и за двете страни.

Всички тези съвети ще ви помогнат да подобрите воденето си. И не забравяйте: за да сте успешен танцьор, трябва да имате стабилни основи, върху които да можете да градите все повече и повече. Но и да не преставате да се забавлявате!

НЯМАТЕ УЕБСАЙТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС? НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ.

изработка на сайт

Хареса ли ти?

It's all about emotion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *