10 популярни танцови стила в България

От  | 

народни танци

Танцът е вид изкуство, което се изразява в движение на тялото по определен ритъм и музика. Изпълнява се в много култури като форма на емоционално изразяване, социално взаимодействие, като духовен обред или пък пърформанс, а понякога се използва, за да се изразят идеи или да се разкаже история. За някои е страст, за други е професия. Танцуването винаги е забавно!

Избрахме няколко популярни стила танц за рамките на България, като нямаме претенции за абсолютна достоверност на тази класация. Ако сметнете, че можете да добавите нещо или пък сме пропуснали вашия любим танц, моля дайте своя коментар.

 

1. НАРОДНИ ТАНЦИ (Хоро)

Хорото е колективен танц, характерен за българския и гръцкия фолклор (и за други балкански страни), при който участниците се подреждат в кръг, линия или други формации. Ритъмът на различните хора варира от бавен до бърз, като превес има неравноделният такт. Танцът се характеризира с бързи и прецизни движения на краката и по-неподвижа горна част на тялото.

Разбираемо защо, народните танци и хората са най-популярните танци у нас.

 

2. ЗУМБА

Те се потят, скачат, движат, танцуват и сигурно се питате що за танцов стил е това. Зумба нашумя в последните години. Този стил комбинира различни движения от латино танците като салса, кумбия, меренге, регетон, но и много други стилове, като бели денс, хип-хоп или ирландски танци. Без значение дали ще го определите като танц или гимнастика, зумбата е налице и хиляди хора й се наслаждават, организират се различни уоркшопи и специални тематични партита.

 

3. ХИП-ХОП

Хип-хоп-ът спада към категорията на уличните танци, изпълнява се на хип-хоп (рап) музика и е произлязъл от хип-хоп културата. Включва широк обхват от движения – главно breaking, locking, и popping, които се изпълняват в близост до земята. Възникнал още през 70-те години, той става популярен в следствие на различни хип-хоп-формации от САЩ. Стилът е много свободен, а танцьорите често участват в състезания помежду си, по-известни като батъли.

 

4. САЛСА

Салса, също като едноименният сос, е смесен танцов стил, произлязъл в Куба. Обикновено салсата се танцува по двойки, въпреки че има и соло вариации, танцуване в линия (suelta), както и Rueda de Casino, при която няколко двойки танцуват в кръг и разменят партньорите си. Салсата може да се танцува като хореография, свободен стил или „социално” (импровизация).

Повече за салсата прочетете тук: SalsaBG

 

5. СПОРТНИ ТАНЦИ

Това са всички танци, които се изпълняват с партньор и главно се практикуват със състезателна цел. Тук влизат латиноамериканските стилове – самба, ча-ча, румба, пасо добле, джайв, както и стандартните – валс, танго, слоу фокстрот и куик степ.

 

6. БРЕЙК (B-boying или B-girling)

Брейкът е вид уличен танц, който се характеризира с разнообразни танцови техники, които се изпълняват с координация, гъвкавост и импровизация, каквато позволяват фантазията и атлетичността на изпълнителя. Има 4 първични елемента, които оформят основите на брейка. Те са toprock, downrock, power moves and freezes/suicides. Типични само за този танц са въртенето на глава (headspin), headtrak-ът, различни видове основни Freez-ове. Много общи черти могат да се открият с бойните изкуства и гимнастиката. От особена важност е доброто придвижване в пространството и умението да се постига изненада в изпълнението. Също толкова необходимо е умението да се импровизира.

 

7. СУИНГ

Суингът обхваща множество стилове танци, появили се със суинг и джаз музиката. Интересното е, че се импровизира и няма точна хореография, а просто се следва ритъма на музиката. Танцува се по двойки, в които мъжът е основната движеща сила, а жената следва. Обикновено под суинг се разбират някои от следните танци: линди хоп, чарлстон, шаг, балбоа и блус. Специфичното за суинга облекло е лятната, леко широка рокля за жените, а за мъжете сандалите и костюма, шапката тип бомбе и бастунчето, макар че този стереотип не е валиден за всички видове суинг.

 

8. ТАНГО

Тангото възниква през втората половина на XIX век в средите на простолюдието в Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео, Уругвай. С течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента. В днешно време е разпространено по цял свят. Клубовете и събиранията, на които се танцува, се наричат милонга. Макар че някои може да твърдят, че има само едно танго, в действителност, има няколко форми на тангото и дори няколко стила в аржентинското танго. Аржентинското танго е сложен социален танц с практически неограничени възможности на импровизация, в който водещият (кавалера) е отговорен да знае и визуализира всяка стъпка която подава на следващия (дамата), като запазва баланса си и непрекъснато поддържа контакт в двойката.

 

9. БЕЛИ ДЕНС

Бели денс е западното название на традиционният западноазиатски танц. Понякога го наричат ориенталски или арабски танц. “Танцът на корема” не е най-правилното название за този стил, защото тук участва всяка част от тялото, но най-вече ханшът. Произхождащ от Близкия Изток, бели денс е много популярен из цял свят. Навлиза в Западната култура през 18-ти и 19-ти век с романтичните рисунки на ориенталски художници, изобразяващи живота в харема на Османската империя.

 

10. БАЛЕТ

Балетът е сценично изкуство, създадено на основата на драматургията, музиката, пантомимата, сценографията и хореографията, в което основно изразно средство е танцът. Балетът произлиза през 15-ти век в Италия и се разпространява във Франция по време на Луи XIV. Основно развитие танцът получава във Франция и Русия, където еволюира в сценично изпълнение. Балетът е много сложна форма на танцуване, изискваща сила, гъвкавост, акробатична прецизност и грация. Представлява хореография, изпълнявана с вокален съпровод или оркестър.

Преводът на “ballet” означава „танцувам”.

НЯМАТЕ УЕБСАЙТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС? НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ.

изработка на сайт

Хареса ли ти?

It's all about emotion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *