Когато тялото танцува, главата не мисли!

От  | 

тялото танцува

За последния около век откакто съществуват, латиноамериканските танци се радват на особен интерес от страна на хората. Мненията винаги са били противоречиви – от възторг до пълно отричане, а и безразличие за баланс не липсва.

Доскоро всяка позиция – положителна или отрицателна, беше плод на определено време, прекарано в гледане на този вид танци. Много по-малко бяха онези, които са заобичали или намразили латиното танцувайки, защото неотдавна всеки, който искаше да се занимава с този спорт беше задължен да се състезава.

Състезателните танци си остават едно елитарно занимание,но при т.нар. „социално танцуване“ нещата определено не стоят така. Говоря за всички тези школи по салса и латино танци, които в последните пет години набират много голяма популярност в цялата страна.

Възможността за все повече хора да избягат от стреса по един толкова различен от всичко познато досега начин е ако не привлекателна, то поне интересна и си заслужава да се опита. Няма да ви казвам „танцувайте“, ще ви кажа „опитайте“.Не мога да ви обещая, че ще ви хареса дотолкова, че да не искате да си тръгнете от залата, но мога да ви уверя, че е наистина интересно.

В школите по салса хората се събират не само за да танцуват. Събират се, за да общуват, да се забавляват заедно. Все по-пълни стават залите с всеки изминал ден. Първият път хората обикновено отиват да погледат, да поговорят с тези, които вече са опитали, и по-лесно да преодолеят притеснението си и да опитат и те следващия път. Нивата са различни в зависимост от броя посещаващи съответната школа, така че всеки може да намери своето място максимално лесно.

По време на уроците атмосферата не е ни най-малко учебна. Часовете преминават неусетно, често с по-малко трениране на фигури, с повече шеги и закачки. Така само след няколко месеца всеки съвсем спокойно танцува с различни партньори независимо от същата или от друга школа.

В София, а и в по-големите градове на страната, в заведенията често се организират и латино партита, където онези, които танцуват салса, могат да покажат какво са научили. Нивото няма значение, всеки може да отиде на парти и да покани на танц когото си поиска. Важното е да се забавлява искрено и да умее да „замаже“ грешките с някой „стил“-трик.

Когато влязох за първи път в залата за салса, се учудих колко мъже също танцуват. Тъй като покрай спортните танци бях чувала много често разни цветисти определения за мъжете-танцьори, броят им тук ме изненада приятно. Разбира се, дамите, желаещи да се изявят на дансинга, винаги са повече от кавалерите. Но това ни най-малко не пречи на забавлението в залата – нещо повече. Често жените, учейки мъжката част от стъпките, показват, че водят по-добре от господата, а това,знаейки прекрасно митовете и легендите за женската пространствена ориентация, си е похвално.

Школите по салса и латино танци са практически за всички. Не е необходимо да сте танцували преди или да си водите партньор. Последното, разбира се, е хубаво, но не е задължително в никакъв случай. В повечето зали освен салса се преподават и ча-ча, меренге и бачата, а често има и специални часове по стил за жени и мъже отделно. За разнообразие и по желание на учениците се организират и уроци по по-нестандартни танци като кизомба или регетон. В школите бъдещите младоженци могат да се сдобият и със специална хореография за сватбата си, а родителите могат да запишат както себе си, така и децата си на танци.

В случай, че съм успяла да ви заинтригувам, за вас остава само да намерите най-близката зала и да танцувате. В случай, че не съм успяла, все пак потърсете школа, за да проверите дали не съм представила нещата в грешна светлина.

За танците не се говори, за да ги разберете, трябва да опитате.Аз ще ви кажа само още едно изречение,което съм запомнила от многократното гледне на филма „Салса“: „Когато тялото танцува,главата не мисли.“

Източник: http://359.bg/

НЯМАТЕ УЕБСАЙТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС? НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ.

изработка на сайт

Хареса ли ти?

It's all about emotion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *