Салса и здравословен начин на живот

От  | 

салса и здравословния начин на живот

Векове наред музиката и танцът са незаменима част в различни култури и общества. Те са главната съставка на всеки празник и на всяка забава. Танцуването на салса и танцът като цяло имат многобройни и важни предимства за здравето.

Танцът не е просто начин да се забавляваш и отпуснеш. Напротив, той гарантира някои изключителни предимства за здравето. Съгласно изследване на Клиника Майо (Mayo Clinic), социалното танцуване  има следните позитивни влияния върху здравето:

  • повишаване  на координацията и мускулния тонус;
  • повишаване на силата и енергичността;
  • понижаване на стреса;

Хората, които танцуват цяла нощ изгарят повече калории от такива, които плуват или карат колело. Да танцуваш салса е не само модерно, но и най-доброто съществуващо кардиоваскулярно упражнение, при което се изгарят около 10 калории на минута или 420 калории за час. Изследване, направено в Нидерландия, сравнява натоварването при един урок по салса с интензивен тенис мач.

Независимо дали ще изберете да танцувате хип-хоп, народни танци или салса, Американският институт за сърдечни, чернодробни и кръвни изследвания заявява, че танцуването усилва костната структура на бедрата и ханша, помага на хората да контролират теглото си, понижава кръвното налягане, намалява риска от сърдечно-съдови болести. Социалното танцуване е уникално, защото представлява аеробно упражнение, предпазващо от сърдечно-съдови болести и в същото време позволява на танцуващия да осъществи социален контакт. Предимствата на танцуването са свързани с типа танц, продължителността му, нивото на танцьорите и от това колко интензивен е танцът. Салсата води до стабилизиране на пулса, помага за намаляване на кръвното налагане и на холестерола, за изхвърляне на токсини, понижава стреса, спомага за понижаване на теглото и изгражда у танцуващия издръжливост и координация.

Изтанцувайте тези страховити калории

Броят калории, които изгаря един човек зависи от типа танц. Човек, тежащ 68 кг ще изгори 235 калории за един час социално танцуване, ако танцува суинг. Ако танцува бални танци, ще изгори 265 калории, балет – 300 калории, арабски танци – 380 калории и ако танцува САЛСА – 420+ калории. При Зумба се изгарят около 540 калории на час.

Ментални ползи от танцуване на салса

Социалните дейности са много стимулиращи за ума. Изследване, публикувано преди 21 г. в Списание за медицина New England Journal of Medicine е открило, че танцуването намалява потенциалния риск при възрастни хора от деменция, напр. Алцхаймер. Изследването е било направено върху 75-годишни, разделени в 11 групи, занимаващи се с различен тип забавление. Единствено танцуването като физическо упражнение е асоциирано с намаляване риска от деменция. Неврологът Джо Въргис от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн” (Albert Einstein College of Medicine), водещ изследването, казва следното: „ Най-вероятно е така, защото танцът и музиката ангажират съзнанието на човека.” Въргис също споменава, че танцът има тройно полезно действие върху съзнанието: повишава кръвния поток към мозъка, увеличава социалния аспект, като намалява усещането за стрес, депресия или самота, предизвиква развитие на мозъка в следствие на запаметяване на различни стъпки.

Танцувайте Танцувайте Танцувайте Танцувайте Танцувайте

НЯМАТЕ УЕБСАЙТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС? НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ.

изработка на сайт

Хареса ли ти?

It's all about emotion!

1 Comment

  1. иху

    26/01/2014 at 5:25 pm

    Народните танци, най-доброто решение…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *