Как да се въртим като професионалисти? – Част първа

От  | 

как да се въртим в салсата

Въртенето не е естествено състояние за човека, но с постоянство и желание всичко се постига.

Един от основните елементи в съвременния стил на салса танците е въртенето – особено при дамите, от тях се очаква да се въртят бързо, по-много пъти и без да залитат. Напредналите салса танцьори го правят с лекота, но за начинаещите и средно напредналите усъвършенстването на техниките на въртене е нещо изключително трудно.

Съветите, с които можете да подобрите своето въртене, сигурно са поне толкова, колкото всички салса инструктори. Има, обаче, някои общи правила, които трябва да знаете, преди да се въртите като професионалистите.

ТЯЛОТО

Първото нещо, което трябва да разберете за въртенето, е, че то не е естествено състояние за човека. Трябва да вземете мерки, за да подготвите тялото си за въртене. Имате нужда от наистина здрави мускули, защото истината е, че теглото и височината ви са от значение. Мускулната маса, от която се нуждаете, за да се въртите, трябва да расте правопропорционално с теглото и височината на танцьора. Отивайте във фитнес залата, за да заздравите мускулите си!

Имате нужда и от отличен баланс и способност за поддържане на равновесие. Предлагаме ви едно упражнение, с което можете да развиете баланса си. Застанете на възглавничката на единия си крак и го свийте леко в коляното, опитайте се да запазите баланс в тази позиция колкото е възможно по-дълго. Разперете ръцете си в страни и ги сгъвайте бавно и постепенно пред корема. Сложете другото си стъпало отстрани на присвитото коляно и въртете крака си навън под 45-градусов ъгъл. Сега, опитайте да се движите в тази позиция нагоре-надолу. Използвайте ръцете си, за да поддържате равновесие. Ако го правите правилно, скоро ще усетите болка във всичките си мускули, особено в крака, на който стоите. Затова повторете упражнението и с другия крак.

БАВНО И СЛАВНО

Често срещана грешка при начинаещите салса танцьори е, че се опитват да се въртят колкото се може повече и колкото се може по-бързо. Усъвършенстването на въртенето, обаче, се случва точно по обратния начин. Един от най-важните елементи при въртенето е да успееш да спираш въртенията си по такъв начин сякаш никога не си се завъртал. С други думи – много стабилност и никакво залитане. За да ги постигнете започнете с малки и бавни въртения – например четвърт въртене на 90 градуса, по едно на всеки четири такта. Когато се опитвате да се въртите бързо и непрекъснато залитате и падате, накрая просто ще се чувствате зле. Вместо това, вървете бавно и славно към успеха и се радвайте на правилно изпълнените частични въртения. Именно това е основата, върху която да градите и да направите следващата стъпка: въртене на 180 градуса.

Най-вероятно вече сте чували, че главата ви трябва да „изпреварва” тялото при въртене и да е съсредоточена в една точка за баланс, че трябва да използвате раменете и ръцете си, за да се засилвате и че другитя ви крак трябва да е възможно най-близо до земята и до крака, на който се въртите. Ако не, ви съветваме да посетите салса уъркшоп по spinning, да попитате вашите инструктори или да потърсите видео уроци. А може и просто да изчакате втората част на статията!

Тук: Как да се въртим като професионалисти? – втора част

НЯМАТЕ УЕБСАЙТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС? НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ.

изработка на сайт

Хареса ли ти?

It's all about emotion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *