Международен фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува” 2013

От  | 

maleshevo_pee_tancuva_2013

Магията, наречена „Малешево пее и танцува”

През всичките години – от основаването си до днес „Малешево пее и танцува” съхранява и популяризира фолклорното богатство не само на Малешевието и България, но и на Балканите, Европа и света. Създаден с цел да опазва традиционната култура и образците на фолклора на балканските народи, фестивалът с всяка година разширява своите граници и приема все повече и повече посланици на фолклора от различни точки на планетата.
Фестивалът „Малешево пее и танцува” има конкурсен характер и се организира за първи път през 2004 г.
Още с първото си издание се превръща в международен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор. В него участват над 800 изпълнители от Югозападна България, Македония, Сърбия и Черна гора.
Успешният старт се потвърждава на следващата година – 2005, когато в изданието участват над 1200 самодейци от България и над 300 от Р Македония, Гърция, Сърбия и Черна гора, Турция и Грузия. Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов. Има представители от общините: Берово, Кочани, Радовиш, Ново село, Васильово от Р Македония, Елефтерон и Криа Вриси – от Гърция, Нова Пазова – от Сърбия и Черна гора, състави от Турция и Грузия.
Третото издание се организира под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов под мотото “Малешево пее и танцува – Европа без граници”. На 13, 14 и 15 октомври 2006г. сцената на с. Микрево отново се изпълва с 2300 посланици на красотата от страната, Грузия, Македония, Сърбия, Турция и Косово, демонстрирайки богатството и многообразието на фолклора.
От 12 до 14 октомври 2007 г. се организира четвъртото издание на „Малешево пее и танцува”, а многобройната публика на площада в Микрево се наслаждава на красотата на традицията, песните и обичаите, танците и носиите на над 3000 участници от различни краища на страната и чужбина – Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Грузия и Косово.
Следват още по-добри и силни издания на фестивала – 2008, 2009, 2010 и 2011 година! На сцената на малкото малешевско село хиляди посланици на автентичния и обработен фолклор демонстрират красотата на народите си, съхранена през вековете в песен, мелодия и танц.
„Малешево пее и танцува” се утвърждава като авторитетен международен форум на вечното народно изкуство, наречено фолклор.
Той е мост на приятелството, преодолял границите с песен и танц, с магията, съхранена в сърцето на хиляди самодейци.
IX-ят фестивал „Малешево пее и танцува – От огъня – огън!” – 2012, с. Микрево, се проведе на 20 и 21 октомври 2012 г. и огънят на фолклора завладя сцената и площада.Предстои ДЕСЕТОТО, ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ, което ще се проведе на 18,19 и 20 октомври 2013. И нека огънят стане огън…

tel: +359 7434 31 08 ,
fax:+359 7434 31 05 ,
e-mail: maleshevopee@gmail.com, strumyani_oba@yahoo.com
Регламент и заявки- на официалната страница:www.strumyani.org

НЯМАТЕ УЕБСАЙТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС? НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ.

изработка на сайт

Хареса ли ти?

It's all about emotion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *