40 години от раждането на Хип-Хопа

От  | 

kool-herc-5pointz-2

Да се определи точна дата на раждане на една култура, особено в момент, в който тя се развива и взимайки под внимание мащабите ѝ, е много трудно. Но все пак за хип-хопа едва няколко събития могат да се обозначат като толкова важни, колкото първото парти на DJ Kool Herc на 1520 Sedgewick Avenue преди 40 години.

За да отпразнуват края на лятото и може би мотивирани от желанието да се върнат в училище с по-скъпи и модерни дрехи, Синди (сестрата на Клайв), решава да организира парти “back to school jam”, за да изкара малко пари. За забавлението се е погрижил Клайв, който на 16 години вече е бил толкова голям, че го наричали Херкулес (Herc). Синди нарисувала флаер (картинката отдолу) на бележка, рекламирайки събитието , случило се в залата за забавления в техния блок. Родителите на Клайв и Синди осигурили бира, сода и снакс за партито.

HAPPY BDAY HIP HOP SC-original-flyer1

Клайв Кемпбъл, който получил незабравимия прякор Kool Herc, докато се занимавал с графити, бил вдъхновен от уменията зад пулта на DJ-те от местния Кингстън (Ямайка), когато започнал да прави иновации и да развива неговата основополагаща практика да обръща повече внимание на т.нар.  “break” част от песните за танцьорите по партитата. Терминът “break” основно означава тази част от песента, където самият ритъм остава без вокали и допълнителни инструменти – барабаните в чистата си форма. Създаването на Хип-Хопа се върти около техниката на Herc, а именно т.нар. “merry-go-round”, където той бързо сменя от един “break” на друг на партито на сестра си.

[youtube id=”7qwml-F7zKQ” width=”600″ height=”450″ position=”left”]

Освен удължаването на “break” частта, статусът на Herc като иноватор се крие и в  неговата звукова система – огромна басова конфигурация, която създал съвместно със своя баща(още една очевидна препратка към неговия местен Кингстън и Dj-ите, успели да го вдъхновят).

Друго характерно за Herc е голямото разнообразие от жанрове, които той ползва като музикален арсенал, а именно  hard Funk, prog. Rock и всичко с достатъчно пленяващ “breakdown”(стилове, често контрастиращи на разцъфващата диско вълна в средата на 1970-те).

Не на последно място, заедно с новия си стил на изолиране и удължаване на брейк частта на песните, партито на Синди било специфично и с приятелите на Herc. Един от тях –  Coke La Rock –  с помощта на микрофон мотивирал, “надъхвал”  близките си  приятели на партито  върху музиката на DJ-я – много интересна препратка към бъдещето на  рапа.

С входна такса от четвърт долар за дамите и 50 цента за момчетата, едва ли Клайв и Синди са били наясно какво са създали тази августовска вечер. След това парти популярността на Kool DJ Herc била пословична, но за съжаление с огромната “подкрепа” на тогавашните рекламни усилия на индустрията, той загубил своя блясък и останал в сянка.

Днес, поглеждайки назад, трябва да проявим уважение към човека, заради когото този световен феномен (Хип-Хопът) не спира да ни радва и да се развива. Честит 40-ти рожден ден на всички любители на тази субкултура.

[youtube id=”QXImkJ6D-LM” width=”600″ height=”450″ position=”left”]

НЯМАТЕ УЕБСАЙТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС? НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ.

изработка на сайт

Хареса ли ти?

It's all about emotion!

1 Comment

  1. fflorov

    08/10/2013 at 8:37 am

    Браво колега 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *