Sofia Dance Fest 2013

От  | 

Остава по-малко от месец до началото на дългоочакваното второ издание на Sofia Dance Fest и съпътстващите го танцови турнири и уъркшопи. От 15 до 17 март ще станем свидетели на оспорваната битка между танцови колективи от цялата страна и от чужбина.

ТУРНИРИТЕ

ЦЕЛ

Главната цел на турнира е популяризиране на танцовите стилове и размяна на творческа информация, както и определяне на най – добрите постижения в дадените танцувални направления във всяка възрастова група и танцова категория.

Турнирите имат за цел да дадат шанс за изява на значителен брой деца и млади хора и да допринесат за повишаване на мотивацията им да се занимават с конструктивна творческа дейност, като превантивна мярка в борбата срещу порочните зависимости (цигари, алкохол, наркотици и др.) и агресията.

 

ФОРМА НА ТУРНИРИТЕ

Турнирите имат конкурсен характер, в резултат на който се определят най – добрите във всеки стил, а също така и точната класация на всяка група по отношение към другите участници на мероприятието.

Част от тазгодишното издание на Sofia Dance Fest ще бъдат няколко много важни и основни за годишния спортен календар на Българска Спортна Танцова Федерация (БСТФ) турнира, а именно:

 • Квалификация за Европейско първенство по Модерен, Съвременен и Джаз танц
 • Квалификация за Световна купа по Класически танц и Танцово шоу
 • Квалификация за Европейско първенство по Хип хоп
 • VIII танцов турнир по Характерни танци, Етно шоу, Латино шоу, Акро джим, Мини и Големи продукции, Free open dance и Party time seniors

Турнирите ще се проведат в 3 поредни дни – от 15 до 17 март 2013 год.

Ден 1 – 15 март 2013

Турнир по Класически и Характерни танци, Етно шоу, Джаз танц, Модерен и Съвременен танц, Мини продукции

Ден 2 – 16 март 2013

Турнир по Танцово шоу, Големи продукции, Party time seniors

Ден 3 – 17 март 2013

Акро джим, Free open dance, Латино шоу, Хип хоп и Хип хоп батъл

 

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

До турнирите в различните стилове ще бъдат допускани всички български и чуждестранни колективи, но квотите за Европейските първенства и Световните купи ще бъдат разпределяни само между членовете на БСТФ на база класиране.

Мероприятието е отворено за всички читалища, ЦРД, Дворци на децата, частни школи, студия, клубове, членове на БСТФ и БТО, както и желаещи гости да станат членове на БТО и БСТФ по време на турнира.

 • Членството в БТО и БСТФ е доброволно. Кандидат-членовете на БСТФ и БТО са физически или юридически лица, работещи в областта на танца: хореографи, ръководители на танцови колективи и др.;
 • Признаващи Устава на БТО и БСТФ;
 • Попълнили молба и декларация;
 • Членовете на БТО и БСТФ трябва да имат платен членски внос за 2013 год.
 • Членовете на БСТФ – клубове, юридически лица – е необходимо да имат платен годишен членски внос и платена картотека за всеки танцьор по 10 лв. за 2013 год.

 

ТАНЦОВИ СТИЛОВЕ

 • Танцово шоу
 • Модерен и Съвременен танц
 • Джаз танц
 • Хип хоп и хип хоп батъли
 • Класически танц
 • Характерен танц
 • Етно шоу
 • Латино шоу
 • Акро джим
 • Мини и Големи продукции
 • Free open dance
 • Party time seniors

Условията и правилата за провеждане на турнирите са утвърдени от Българска Спортна Танцова Федерация (БСТФ) , съобразени с правилника на Международната Танцова Организация (IDO). ВСИЧКИ ПРАВИЛА МОЖЕТЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ТУК.

 

СЪСТЕЗАТЕЛНИ КАТЕГОРИИ

 • Соло (1 участник – момче или момиче)
 • Дует/двойка (2 участника от един пол или различни)
 • Малка група (от 3 до 7 човека)
 • Отбор (от 3 до 8 човека)
 • Формация (от 8 до 24 човека)
 • Продукция (над 25 човека)

Изпълнители:  В състезателни категории соло, дует/двойка, колективът може да участва само с три танца във всяка възрастова категория. Допълнително участие над регламентирания брой се допуска при следните условия:

 • Танцовите изпълнения да са на различни изпълнители;
 • Всяко изпълнениe се таксува с 50% заплащане върху основната такса участие за всеки танцьор;
 • Участия над регламентирания брой ще бъдат класирани, но няма да влизат в рейтинга.

В състезателни категории малка група и формация колективът може да участва само с един танц във всяка възрастова категория. Допълнително участие над регламентирания брой се допуска при следните условия:

 • Танцовите изпълнения да са на различни изпълнители;
 • Всяко изпълнениe се таксува с 50% заплащане върху основната такса участие за всеки танцьор;
 • Участия над регламентирания брой ще бъдат класирани, но няма да влизат в рейтинга.

Това правило важи за всички стилове в състезанието. Един състезател има право да участва само в едно соло, един дует, една малка група, една формация и т.н.

 

ВАЖНО!!!  От 2012 година в стил Танцово шоу се обособиха две дивизии:
1. Дивизия А – „ОЛИМПИЙСКИ НАДЕЖДИ” – в тази дивизия могат да участват танцьорите, които са картотекирани за цялата календарна година в група за напреднали към танцовия клуб.
2. Дивизия Б – „ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ” – в тази дивизия могат да участват танцьорите, които са картотекирани за цялата календарна година в групата за начинаещи към танцовия клуб. Един участник може да бъде в тази група само в продължение на една година.

 

ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

 • Деца до 8 години – всички родени след и включително 2005г. (2006,…………)
 • Деца от 9 до 11 години – всички родени от 2002г. вкл. 2004г.
 • Юноши от 12 до 15 години – всички родени от 1998г. вкл. до 2001г. вкл.
 • Младежи над 16 години – всички родени преди и включително 1997 г. (1996, 1995,…………)

На участници от една възрастова категория не се разрешава, да се състезават с участници от друга възрастова категория.

Ако в един танцов колектив има изпълнители с различна възраст, то колективът преминава (без да се прескача възрастова категория) в по-горната възрастова категория, като се допускат до 50 % от по – долната възрастова група.

Пример 1. Ако имате група от десет човека в състезателна категория „формация“ – петима от  участниците са във възрастова категория до 8 год., а останалите пет са във възрастова категория от 9 до11 год., тогава групата участва във възрастова категория от 9 до 11 год.

Пример 2. Ако имате малка група от 7 изпълнители, трима от които са 8 годишни, а останалите четири са 9 – 11 годишни, тогава групата може да бъде включена за участие в Мероприятието във възрастова категория от 9 до 11 години.

Връщането в по-долна възрастова категория не се позволява!!!

Пример:  Участник на 9 год. няма право да участва във възрастова категория до 8год.

При дуетите, участниците се състезават във възрастовата категория на по – възрастния!!!

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ

 1. Организаторът си запазва правото на всякакъв вид документиране, излъчване, филмиране и разпространение на материали от събитието, без да заплаща права и обезщетения.
 2. Фотографирането и видео заснемането с професионална и полупрофесионална техника на територията на събитието е ЗАБРАНЕНО (както по време на турнирите, така и по време на Гала-спектакъла и семинарите)!
 3. Ръководителите на колективите носят отговорност за злополуки и контузии на изпълнители на сцената и извън нея по време на мероприятието.
 4. Разходите по пребиваване на колективите и придружаващите ги лица с пътни, дневни и нощувки са за сметка на участниците.
 5. Разходите за наградния фонд, техническото, сценичното и медицинското обезпечаване се поемат от организаторите.
 6. Ръководителите на колективите носят отговорност за поведението на членовете на своите колективи по време на мероприятието.
 7. Участниците отговарят за своите костюми, реквизит и лични вещи.
 8. Музиката за всяко танцово изпълнение да бъде на отделно CD (на едно CD да има само един запис)!
 9. Всеки участник може да се състезава от името само на един колектив.
 10. Едно и също танцово изпълнение, което се състезава в даден танцов стил, няма право да се състезава в друг танцов стил на състезания организирани от БСТФ. Това правило важи за цялата календарна година 2013. При нарушение на това правило, участникът не се допуска до участие по заявка или директно се дисквалифицира по време на състезанието.
 11. Специални правила за костюмите – не се разрешава смяната на костюмите по време на представянето си по време на състезанието.Не се разрешават поставянето на емблеми или други надписи по костюмите с цел клубна идентификация.
 12. Не се разрешава промяна в музиката или хореографията в следващия кръг или финал на състезанието.
 13. В детските възрастови групи до 11 год. е забранено използването на тъмни, мрачни теми, костюми и музика.
 14. Един състезател има право да участва само в едно соло, един дует, една малка група, една формация, една продукция.

 

ТАНЦОВА ПЛОЩАДКА

Размери – 14 х 14 м.
Важно изискване: Eдно танцово изпълнение започва и завършва в очертанията на състезателната площ. Всяко излизане по време на танцовото изпълнение извън очертанията на  състезателната площ, води до отнемане на точки от крайния резултат.

 

ЖУРИ И КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ

Оценяването ще се извърши от 5 (пет) членно жури, съставено от международни и национални съдии на БСТФ получили квалификация за съответния танцов стил.
Съдията – жури НЕ може да съдийства собствената си група, за тези случаи има резервни съдии. Контролът над съдийската колегия се извършва от Главния съдия.

Съдийски критерии за оценяване 3Д и 4Д:
Съдийстването се извършва по 3Д-система, която включва първите три критерия и 4Д включваща четерите критерия.

 1. Техника на изпълнение (11 компонента):Оценява се точността в техниката на изпълнение съответстваща на стила избран от хореографа; нивото на сложност (технически умения); оригиналността на интерпретацията; изпълнението на избраната танцова техника, синхрон, ритъм.
 2. Композиция (хореография), (12 компонента):Оценява се избора на танцувалните елементи и тяхната композиция, фигурите, вариациите, използването на пространството на танцувалната площадка (рисунък на танца), оригиналност при използване на различни връзки и фигури.
 3. Имидж (12 компонента):Представяне, сценично / актьорско присъствие на изпълнителите, контакта със зрителите, оценяване на костюма, реквизита и грима в съответствие с идеята и стила на хореографията. По всички критерии съдията може да даде от 1 до 10 точки, което означава че максималният сбор за дадено танцово произведение е 30 точки, а минималният брой е 3 точки.
 4. Шоу представяне/ идея (5 компонента):Сценичното шоу представяне от изпълнителите на танцовата площадка и неговото въздействие върху публиката чрез представяне и пресъздаване на сценични и метафорични образи,, драматургия, реквизит/сценография, акробатика. Точното цялостно изразяване на идеята в хореографията чрез експозиция, завръзка, развитие, кулминация и финал.

По всички критерии съдията може да даде от 1 до 10 точки, което означава че максималният сбор за дадено танцово произведение е 40 точки, а минималният брой е 4 точки.

 

НАГРАДЕН ФОНД

 • Медали – за І, ІІ и ІІІ място
 • Медали за всички деца до 8 год.
 • Плакети за призьорите
 • Купи и награди от организатора
 • Купи и награди от БСТФ
 • Грамоти за всички участници
 • Дипломи за І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ място
 • Материални награди  от спонсори
 • Награди  от организатора за оригинална хореография и творческо развитие
 • Награди от организатора за оригинални хореографии, творческо развитие , оригинален сценичен грим и прическа, най-малък и най-възрастен участник.

 

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ

Такса участие за картотекирани танцьори към БСТФ за 2013 год.:

 • За участие във всеки квалификационен стил, който дава квоти за Световно и Европейско първенство: Танцово шоу, Джаз танц, Модерен и Съвременен танц, Класически танц, Хип хоп, хип хоп батъл по 10.00 лв. на стил.
 • За всеки неквалификационен стил: Акро джим, Характерен танц, Етно шоу, Латино шоу, мини продукции, големи продукции, Party time seniors по 6.00 лв. За 3 (три) и повече от 3 стила (неквалификационни) – пакетна такса – 18.00 лв.

Такса участие за некартотекирани танцьори към БСТФ за 2013 год.:

 • За участие във всеки квалификационен стил: Танцово шоу, Джаз танц, Модерен и Съвременен танц, Класически танц, Хип хоп, хип хоп батъл по 20.00 лв. на стил.
 • За всеки неквалификационен стил: Акро джим, Характерен танц, Етно шоу, Латино шоу, мини продукции, големи продукции, Party time seniors, Free open dance по 15.00 лв. За 3 (три) и повече от 3 стила (неквалификационни) – пакетна такса – 45.00 лв.

Таксата участие се заплаща по банков път до:  28.02.2013 год. 
За колективи желаещи да станат членове на БСТФ се заплаща допълнително:

 • Годишен членски внос за 2013:
  • към БТО (за школи и индивидуални изпълнители със статут на физически лица) – 10 лева/ на човек
  • към БСТФ (за клубове регистрирани като юридически лица) – клубен членски внос
 • Картотека на всеки танцьор към БСТФ за 2013 год. – 10 лв.
 • Лиценз на всеки танцьор (пожизнен) към БСТФ – 10 лв.

Моля, сумите за членски внос към БСТФ, такса участие, лицензи и картотеки да се внасят по банков път на следната банкова сметка:
Българска Спортна Танцова Федерация/Стопанска и  Инвестиционна банка
КОД : BUIBBGSF       IBAN :  BG18BUIB 9888 1092 6086 09
Основание за плащане: лицензи, картотека и такса участие

Моля, сумите за членски внос към БТО да се внасят по банков път на следната банкова сметка:
Българска Танцова Организация/ Стопанска и  Инвестиционна банка
КОД : BUIBBGSF     Сметка №   IBAN :  BG66BUIB98881091267302
Основание за плащане: членски внос

Ако искате да ви се издаде фактура, моля изпратете на подадените адреси, заедно със заявките си и следните данни на Вашата организация:
Наименование, Адрес, МОЛ, БУЛСТАТ
Фактури се издават само срещу представен банков документ за превод.
Данните за фактура се подават на e-mail: bsdf.bg@gmail.com

 

РЕГИСТРАЦИЯ

Заявки за участие можете да изтеглите от тук: Приложение 1Приложение 2
Попълнените формуляри се подават на e-mail адрес: bsdf.bg@gmail.com не по късно от 28.02.2013
Заявки след определения краен срок няма да се приемат!!!

Източник: www.sofiadancefest.com

НЯМАТЕ УЕБСАЙТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС? НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ.

изработка на сайт

Хареса ли ти?

It's all about emotion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *