Фернандо Соса: За да бъдеш маестро, никога не трябва да преставаш да си ученик.

От  | 

Фернандо Соса

Фернандо Соса е танцьор, хореограф и инструктор, известен по цял свят. Роден в Уругвай, на 15-годишна възраст се мести в Италия, където живее и до днес и която определя като „своето място”. През 2000 г. заедно с Рафаел Гонсалес създават Tropical Gem – салса формация, която с над 35-те си провокативни и завладяващи хореографии, със своя уникален и новаторски стил, се е превърнала в стандарт в салса обществото.

Защо танцуваш и всеки ден ли танцуваш? Защо избра за своя професия танците?

Танцувам всеки ден, защото това е моята работа. А да се занимавам с танци стана по малко странен начин, без да го очаквам. Когато бях по-млад, бях решил да се занимавам с друго – играех футбол. Харесваше ми да танцувам, да се движа, но никога не съм планирал да се занимавам с танци професионално. Но след като се запознах с моя пръв учител (маестро) Алберто Валдес от Куба се запалих, отидох до Куба, за да уча танци – това беше едно вълшебно пътешествие – и така започна всичко.

Салсата ти е дала много, но взела ли ти е нещо?

Истината е, че салсата ми е дала адски много, но също така и ми е взела много. Трябваше да се откажа от редица неща, за да мога да се поддържам на толкова високо ниво. Лишавам се от много обикновени неща – защото танцувам много усилено, нямам време за срещи с приятели, за семейството си.

Как се поддържаш в такава перфектна физическа форма? Спазваш ли диета или тренираш ли нещо друго, освен салса?

Да, спазвам хранителен режим, внимавам много какво ям. А друг спорт освен танците не практикувам. Само танци.

Колко часа на ден танцуваш?

С Тропикал Джем танцуваме около 3-4 часа дневно, а след това имам уроци – още 3-4 часа танци.

Фернандо Соса

Танцуваш с различни дами. Оказва ли влияние дамата върху стила ти, върху фигурите, които създаваш, върху хореографиите?

Да, но винаги с дами от моята група. Разбира се, че оказва. Адаптирам се към човека, с когото работя. Когато танцувам със Санди ми хрумват едни неща, с Татяна – други. Опитвам се да се съобразявам с всеки танцьор конкретно. И това не важи само за дамите. Например, като правя хореография, в която Макс стои отпред, мисля един тип неща, за Антонио други, за Адриан трети. Старая се да извлека индивидуалния максимум от всеки един танцьор.

Ти си изключително добър хореограф и имаш фантастични представления. Коя е любимата ти хореография?

Благодаря ти. (смее се чаровно и малко срамежливо)

От всичките, които съм направил – Survivor. Това е хореографията, с която се чувствам реализиран. Всичко, което направихме по нея, ме прави щастлив и ме кара да се чувствам доволен, реализиран.

Напоследък хореографиите ти включват много други стилове, освен салса, дори все по-малко салса? Защо?

Харесва ми да експериментирам и да смесвам различни стилове. Вече танцувам салса много години и „съм на салса пазара” от дълго време. Няма как да правя всеки път едно и също. Ще бъде скучно. Трябва да се развивам и да научавам нови неща – уча афро, хаус, хип-хоп …

Добре, но как ги учиш? Сам?

Не, с инструктор, с маестро. Пътувам до САЩ или посещавам уроци на инструктори, когато идват в Италия. Също се възползвам от преподавателите в моята академия. Имам щастието да работя с невероятни таланти. Гледам в интернет, уча непрекъснато. Не преставам да уча.

Следователно ти си ученик или маестро?

И двете. Ще ти кажа моето мото, което казвам винаги и на всеки мой ученик: За да бъдеш маестро, никога не трябва да преставаш да си ученик.

НЯМАТЕ УЕБСАЙТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС? НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ.

изработка на сайт

Хареса ли ти?

It's all about emotion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *